Onze huid is het grootste orgaan van ons lichaam. Het is maar liefst 1,5 tot 2m² groot en weegt tussen de 15-20 kg. De vitale organen in ons lichaam worden beschermd door de huid. Dag en nacht werkt de huid om ons te beschermen. Een goede balans in voeding en huidverzorging is van groot belang.

Huidfuncties
Naast bescherming vervult de huid tal van belangrijke functies zoals:

  • Reguleren van de temperatuur in ons lichaam
  • Beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf zoals bacteriën, Uv-straling, hitte, beschadigingen en infecties
  • Opslaan van vetreserves
  • Vervoeren van afvalstoffen
  • Fungeren als tastorgaan
  • Aanmaak van vitamine D

Waar bestaat uit ons huid uit?
De huid heeft verschillende structuren en bestaat uit drie hoofdlagen:

  • Opperhuid
  • Lederhuid
  • Onderhuids bindweefsel

Nieuwe huidcellen
Nieuwe huidcellen ontstaan doordat de basale cellen van de opperhuid zich delen. Het duurt ongeveer een maand voordat de nieuw aangemaakte cellen naar boven schuiven. Het dode, verhoornde materiaal sterkt af en wordt afgestoten in de vorm van schilfertjes. Het aantal nieuw aangemaakte cellen en de cellen die afsterven zijn met elkaar in evenwicht.

De pigmentcellen die zich in de onderstel laag van de opperhuid bevinden zorgen onder invloed van UV-straling uit zonlicht of zonneapparatuur voor het bruine huidpigment. Deze pigmentcellen absorberen de UV-straling waardoor schade aan onderliggende weefsels voorkomen. Uitstulpingen van de opperhuid die in contact staan met de lederhuid zorgen voor de groei van haren en nagels.

Hoe hou ik mijn huid gezond en vitaal?
Een goede bescherming van de huid start altijd met het gebruik van de juiste huidverzorgingsproducten zoals een zonnebrandcreme met spf 30 minimaal. Op deze manier beschermen we de huid o.a tegen schadelijke straling. Elke dag de schijf van 5 aan voeding helpt om onze immuunsysteem en huidbarrière te versterken. Het drinken van 2 liter water is van groot belang, het reinigt en hydrateert de huid.

Wat kan de huidtherapeut betekenen voor mijn huid?
De huidtherapeut kan u op verschillende manieren informatie voorzien over uw huid. Zo kunt u een voorlichtingsavond bijwonen om ingelicht te worden over verschillende huidaandoeningen/klachten en hoe deze te voorkomen. Daarnaast kunt u op intake consult komen, waarbij de huidtherapeut een screening van uw huid uitvoert. Vervolgens wordt er een behandelplan opgesteld.  Omdat elke huid anders is, zal er gekeken worden welke behandeling het best geschikt is. Zo kan de huidtherapeut peelings, microneelding, lasertherapie toepassen, maar ook huidadviezen geven voor een gezonde vitale huid. Na de behandeling zal de huidtherapeut u ook begeleiden bij de nazorg om de kans op huidaandoeningen/klachten op te heffen of te verminderen. 

Huidtherapeut
Shailini Khoesial