Melasma

Melasma oftewel zwangerschapsmasker, het is een verstoring in de melanine. Het is een chronische terugkerende aandoening. Pigmentcellen maken te veel pigment aan. Deze aandoening komt voornamelijk voor bij vrouwen onder invloed van hormonen, Uv-straling, en zwangerschap. Zeer zeldzaam komt melasma ook voor bij mannen. In de kinderjaren komt melasma niet voor. Vrouwen met ernstige melasma kunnen hierdoor onzeker worden. De term melasma is afkomstig van het Griekse woord “melas” wat zwart of donker betekent. Melasma is niet besmettelijk.

Hoe herken je melasma?
Het zwangerschapsmasker komt vaak voor op het hoofd, wangen, bovenlip, rondom de ogen en slaap. Bovendien is het vaak grillig van vorm, bruin van kleur en is het contrast met de omringende huid goed zichtbaar. De kleur van het pigment is afhankelijk van de diepte in de huid en varieert van licht- donkerbruin (oppervlakkig) tot grijsbruin (diep).

Oorzaak melasma
Alhoewel de oorzaak van melasma onduidelijk is, is intussen wel bekend dat melasma te maken heeft met de volgende oorzaken:

  • Hormonen; zwangerschap
  • Medicatiegebruik; aanmaak extra pigment
  • Uv-straling; onze huid maakt hierdoor extra pigment aan

Wat kunt u zelf doen als u melasma heeft?
Om de huid te beschermen tegen pigmentvorming is het belangrijk dat er een spf zonnebrandcrème met minerale UV-filters wordt gebruikt. Deze dient om de 2 uur gebruikt te worden. Op deze manier wordt de huidschade en toename van pigmentatie beperkt. Indien er geneesmiddelen worden gebruikt die hyperpigmentatie uitlokken zou het goed zijn als er met de behandelaar gekeken wordt naar alternatieven.

Behandelmogelijkheden melasma
Melasma kunt je met verschillende behandelingen verhelpen. Het is belangrijk om dit zo veilig en effectief mogelijk te doen. Melasma preventief behandelen door middel van de juiste huidverzorgingsproducten biedt hierbij al een goede basis voor het slagen van een behandeling. Zo kan het bestaande pigment al worden aangepakt, voordat de pigmentvlekken donkerder worden en daardoor lastiger te behandelen zijn. Pigmentvlekken in de bovenste huidlagen (oppervlakkig) zijn goed te behandelen. Alleen zien we vaak bij melasma dat het een combinatie betreft van oppervlakkig en diep pigment. Door middel van peelings, lasertherapie, microneedling en de juiste huidproducten wordt melasma verholpen. Het doel van de bovenstaande therapieën is:

  • Vermindering van hyperpigmentatie;
  • Egalisatie van de huid;
  • Stabilisatie van het pigment;
  • Remmen van nieuw pigmentaanmaak.

De huidtherapeut vervult een belangrijke rol om pigmenstoornissen zoals melasma te behandelen. Tijdens het intake consult wordt uw huid gescreend en zorgvuldig een behandelplan opgesteld. Omdat elke huid anders is, zal er gekeken worden welke behandeling het best geschikt is. Na de behandeling zal de huidtherapeut u ook begeleiden bij de nazorg om de kans op melasma te voorkomen en het onder controle te houden.

Huidtherapeut
Shailini Khoesial